Ο Θανάσης Δελενίκας τα τελευταία δώδεκα χρόνια είναι προπονητής του τμήματος ξιφασκίας της ΑΕΚ έχοντας συμβάλλει με την εμπειρία του αλλά και με την ηρεμία, η οποία τον διακρίνει σε σημαντικό βαθμό στην επίτευξη αρκετών διακρίσεων από ξιφομάχους της «Ένωσης». Ο 38χρονός προπονητής μίλησε στο sportsmagazino.gr για τους λόγους για τους οποίους τον κέρδισε η ξιφασκία, την οικογενειακή του σχέση με την Δώρα Γκουντούρα ενώ κατέστησε σαφές ότι το ταλέντο των ξιοφομάχων της ΑΕΚ είναι διάχυτο. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο δυσκολότερος αντίπαλος για έναν αθλητή ξιφασκίας είναι ο ίδιος του ο εαυτός ενώ αναφέρθηκε στους καλύτερους αλλά και στις καλύτερες ξιφομάχους την δεδομένη χρονική στιγμή στην υφήλιο.
Αναλυτικά τα όσα επισήμανε στο sportsmagazino.gr ο Θανάσης Δελενίκας:
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ξιφασκία;
«Από την ηλικία των 12,5 ετών ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ξιφασκία. Αφορμή στάθηκε ο πρώτος μου προπονητής, ο οποίος ήρθε στο σχολείο και μας μίλησε για το άθλημα. Έτσι αποφάσισα τότε να ξεκινήσω την ενασχόλησή μου με το άθλημα. Ασχολήθηκα, μου άρεσε. Ήρθαν και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο πρωταθλητισμού μέχρι το 2002 όταν και σταμάτησα. Δεν ξέρω γιατί αλλά η ξιφασκία με τράβηξε. Ίσως να ήταν το κρυφό μου ταλέντο. Ο προπονητής μου στην Εθνική Ομάδα Γκάμπριελ Ντουτσια έπαιξε και αυτός σημαντικό ρόλο στο να καταπιαστώ με την ξιφασκία».
Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να είναι προπονητής ξιφασκίας;
«Όπως κάθε άθλημα έτσι και η ξιφασκία έχει συγκεκριμένες δυσκολίες για έναν προπονητή. Πρέπει να βρίσκει τρόπο για το πώς θα μπορέσει να μεταδώσει τις γνώσεις στον αθλητή του. Ο κάθε αθλητής είναι διαφορετικός και πρέπει να τα λες στον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Ουσιαστικά πρέπει να βρεις τρόπους και να το κάνεις εύκολο να το καταλάβει κάθε αθλητής, ο οποίος μπορεί να το κατανοήσει με τον δικό του τρόπο. Αυτό ουσιαστικά είναι το μυστικό για να μπορέσεις να οδηγήσεις αθλητές σε ένα πολύ καλό αγωνιστικό επίπεδο».
Ποια είναι η καλύτερη στιγμή σας ως προπονητής της ξιφασκίας;
«Είναι πολλές οι καλές στιγμές και με τα χρώματα του συλλόγου αλλά και με την εθνική ομάδα. Το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο κατακτήσαμε πέρυσι τον Ιούνιο με την Δώρα Γκουντούρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών της Βουδαπέστης είναι η καλύτερη μου στιγμή ως προπονητής της ξιφασκίας. Απέδειξα στον εαυτό μου ότι μπορώ να σταθώ στο υψηλότερο επίπεδο και να βοηθήσω στη δημιουργία ενός αθλητή τέτοιου επιπέδου»
Τι είδους σχέση έχετε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια ως προπονητής της Δώρας Γκουντούρα;
«Η Δώρα είναι για εμένα η κόρη μου, η μικρή μου αδελφή. Είναι ένα παιδί, το οποίο ξέρω από πολύ μικρή ηλικία. Μαζί έχουμε μεγαλώσει. Με έχει και την έχω στηρίξει πάρα πολύ. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας και έχουμε δημιουργήσει μια οικογενειακή σχέση. Δούλεψε η ίδια πάρα πολύ και δικαίως έχει πετύχει ο,τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα.
Υπάρχει ταλέντο στο τμήμα ξιφασκίας της ΑΕΚ;
«Πάντα υπήρχε και φυσικά υπάρχει ταλέντο στο τμήμα ξιφασκίας της ΑΕΚ. Είναι ένα από τα καλύτερα αγωνιστικά τμήματα, που διαθέτει ο σύλλογος. Η ίδια η διοίκηση λέει ότι το τμήμα ξιφασκίας της ΑΕΚ είναι ένα ‘’στολίδι’’. Δεν έχουμε κανένα παράπονο από την διοίκηση. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που υπάρχει ουσιαστική διοίκηση στην ΑΕΚ δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Υπάρχει συνεννόηση, βοήθεια και ο, τι χρειάζομαι δεν μου λένε όχι. Σε πολλές διαφορετικές ηλικίες του τμήματος ξιφασκίας της ΑΕΚ υπάρχουν παιδιά που έχουν αρκετό ταλέντο».
Ποιο είναι το μεγαλύτερο ταλέντο, το οποίο έχετε δει από τον Νοέμβριο του 2008 έως και σήμερα που είστε προπονητής του τμήματος ξιφασκίας της « Ένωσης»;
«Το ταλέντο είναι κάτι το υποκειμενικό και πολυσύνθετο. Ταλέντο είναι τόσο η
εύκολη κατανόηση του αθλήματος όσο και η εργατικότητα αλλά και το ήθος που
επιδεικνύει ένας αθλητής. Έχουν περάσει αρκετά αγωνιστικά ταλέντα από τον
σύλλογο τα 12 χρόνια της προπονητικής μου πορείας, αλλά λίγα είχαν αυτόν τονδύσκολο συνδυασμό και γι΄αυτό πέτυχαν πολύ καλά αποτελέσματα. Η Δώρα Γκουντούρα έχει σε απόλυτη ισορροπία αυτόν τον συνδυασμό, δούλεψε πάρα πολύ και έτσι έφτασε στο αγωνιστικό επίπεδο, στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Με
εμπιστεύτηκε και την εμπιστεύτηκα απόλυτα. Ό, τι της έλεγα ήταν πρόθυμη να το
κάνει και ευτυχώς μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα δικαιώνουν και τους δύο μας».
Ποιες είναι οι καλύτερες ξιφομάχοι και ποιοι οι καλύτεροι ξιφομάχοι την δεδομένη χρονική στιγμή;
«Αυτή την στιγμή το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης είναι η Ουκρανή ξιφομάχος Olga
Kharlan. Στο Νο2 ακολουθεί η Ρωσίδα Sofya Velikaya. Η Δώρα Γκουντούρα βρίσκεται
στο Νο13 και σύντομα πιστεύω ότι θα βρεθεί στην πρώτη πεντάδα του κόσμου και
βαθμολογικά, καθώς αγωνιστικά πιστεύω πως ήδη ανήκει εκεί, απλά χρειάζεται λίγη
ακόμα αγωνιστική εμπειρία. Στο περσινό τουρνουά Ακρόπολις η Δώρα αντιμετώπισε την Kharlan και ηττήθηκε 15-14 σε ένα εξαιρετικό παιχνίδι που έκρινε ένα μετάλλιο. Στους άνδρες ο καλύτερος ξιφομάχος αυτή την στιγμή είναι ο Κορεάτης Oh Sanguk, ο οποίος είναι μόλις 23 ετών. Γενικά, η ρωσική, η γαλλική και η ιταλική σχολή είναι οι καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες σχολές ξιφασκίας στον κόσμο. Εξαιρετικός
ξιφομάχος είναι και ο Ιταλός Luca Curatoli, ο οποίος την δεδομένη χρονική στιγμή
είναι Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης, ο Ούγγρος Aron Szilagyi, ο οποίος είναι ο
χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου αλλά και του Ρίο, ενώ κλασική αξία είναι και ο
Aldo Montano, ο οποίος είναι χρυσός Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα, Παγκόσμιος
Πρωταθλητής και Πρωταθλητής Ευρώπης. Συνεχίζει ακόμη. Είναι πλέον 42 ετών και
συνεχίζει να παίζει σε υψηλό επίπεδο και γι΄αυτό τον αναφέρω! Αποτελεί από τις
σπάνιες περιπτώσεις στο άθλημα, διότι εξακολουθεί να αγωνίζεται σε αυτή την
ηλικία.
Έχετε σκεφτεί να δοκιμάσετε την καριέρα σας στο εξωτερικό;
«Δεν έχω σκεφτεί κάτι τέτοιο ακόμα. Σίγουρα είναι μια πρόκληση, καθώς σε κάποιες άλλες χώρες τα πράγματα είναι περισσότερο οργανωμένα σε σχέση με εδώ στην Ελλάδα. Στους διεθνείς αγώνες τόσο εγώ όσοι και οι αθλητές μας παλεύουμε με βιομηχανίες, εργοστάσια αθλητών. Αλλά με πολύ δουλειά και μεράκι όλα είναι εφικτά».
Η κρατική μέριμνα για τα λεγόμενα Άλλα Σπορ δεν είναι η δέουσα. Ποιες πρακτικές δυσκολίες αντιμετωπίζετε στην δουλειά σας, ως προπονητής ξιφασκίας;
«Το βασικό πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια χρηματικών πόρων. Όσο τα διαθέσιμα χρήματα παραμένουν περιορισμένα, δεν κατανέμονται επαρκώς σε υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό που είναι αναγκαία ώστε να χτιστεί ένα σωστά δομημένο σύστημα υψηλού αθλητισμού τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ωστόσο υπάροχυν άνθρωποι, οι οποίοι κάνουν φιλότιμες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση
Ποιες ηθικές αρχές πρέπει να διέπουν έναν/ μια ξιφομάχο;
« Αυτές που χρειάζεται κάθε αθλητής για να διακριθεί. Ταπεινότητα, πολλή δουλειά, να μην μιλάει εκτός αλλά μόνο εντός αγωνιστικού χώρου με τις πράξεις του. Αυτό δεν ισχύει μόνο στον αθλητισμό αλλά και σε ο,τι κάνει ένας άνθρωπος. Είτε είναι κάποιο άθλημα, είτε η δουλειά του. Πρέπει να δείχνουμε με τις πράξεις μας ποιοι είμαστε και όχι με τα λόγια. Έτσι και ένας ξιφομάχος εάν θέλει να γίνει καλός πρέπει να δουλεύει πολύ, να μην μιλάει, να ακούει, να μαθαίνει και να αποδεικνύει πράγματα εντός αγωνιστικού χώρου»
Ποιος είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος, τον οποίο έχει αντιμετωπίσει κάποιος αθλητής σας;
«Ο δυσκολότερος αντίπαλος, τον οποίο έχει να αντιμετωπίσει ένας αθλητής είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Πάντα ο δυσκολότερος σου αντίπαλος είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Να μπορέσεις να ξεπεράσεις το άγχος σου και τους φόβους σου και απλά να μπεις στον αγώνα και να κάνεις καλά αυτό, το οποίο κάνεις κάθε μέρα στην προπόνηση»
Κορυφαία Ελληνίδα ξιφομάχος, η οποία πλέον έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση είναι η Βάσω Βουγιούκα. Δύο λόγια για την σπουδαία αυτή αθλήτρια;
«Η Βάσω ήταν η κορυφαία αθλήτρια του προπονητή και δασκάλου μου. Πρόκειται για μια εξαιρετική αθλήτρια. Έχει πάρει την 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τρία μετάλλια περιλαμβάνονται στο παλμαρέ της σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο σταμάτησε την ενασχόλησή της με την ξιφασκία. Προσέφερε πάρα πολλά στο άθλημα και βοήθησε στην διάδοσή του και την ευχαριστούμε γι’ αυτό. Θεωρώ ότι για ερασιτεχνικό άθλημα στην Ελλάδα, όπως είναι η ξιφασκία ασχολήθηκε αρκετά χρόνια. Πρόκειται για μια εξαιρετική αθλήτρια, η οποία ήταν πάντα μετριόφρων και δεν προκάλεσε ποτέ με τον χαρακτήρα της.
Πριν την προπονητική ήσασταν και εσείς αθλητής της ξιφασκίας. Δύο λόγια για την σταδιοδρομία σας ως ξιφομάχο;
«Μέχρι το 2002 έκανα πρωταθλητισμό έχοντας κάποιες διακρίσεις στο ενεργητικό
μου, μεταξύ άλλων τρίτος βαλκανιονίκης στο ομαδικό το 1999 και πρωταθλητής
Ελλάδας στην κατηγορία νέων το 2001. Αδιαμφισβήτητα όμως τις μεγαλύτερες
επιτυχίες μου τις έχω καταγράψει ως προπονητής. Το 2008, μετά από 6 χρόνια
αποχής από το άθλημα, αποφάσισα να ασχοληθώ με την προπονητική, και έκτοτε η
πορεία μου είναι σταθερά ανοδική».
Η ερασιτεχνική ΑΕΚ έχει ‘’δυναμώσει’’ πάρα πολύ. Η οργάνωση είναι πολύ καλή. Θα ήθελα το σχόλιό σας επ’ αυτού.
«Πράγματι η οργάνωση στην ερασιτεχνική ΑΕΚ είναι πολύ καλή. Τα θετικά αποτελέσματα δεν είναι τυχαία αλλά είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς, η οποία γίνεται στο εσωτερικό του συλλόγου. Όταν υπάρχει οργάνωση και ο κάθε άνθρωπος αρχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τότε έρχονται απολύτως φυσιολογικά τα αποτελέσματα. Υπάρχει πρόεδρος, υπάρχει γραμματεία, manager, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας. Ο καθένας κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά. Όταν λοιπόν ο καθένας κάνει καλά την δουλειά του και όταν όλες οι δουλειές συνδέονται μεταξύ τους τότε αναπόφευκτα έρχεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».