Σαν σήμερα προ τεσσάρων χρόνων απεβίωσε μια από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες που πέρασαν ποτέ από τον βασιλιά τον Σπορ, ο Γιόχαν Κρόιφ. Ο ιπτάμενος Ολλανδός έκανε με τα επιτεύγματά του και τις εμφανίσεις του εντός αγωνιστικού χώρου το φίλαθλο ποδοσφαιρικό κοινό να παραμιλάει και να μένει έκθαμβο βλέποντάς τον να αγωνίζεται τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Μια ποδοσφαιρική ιδιοφυία που θα κάνει χρόνια να ξαναπεράσει από το ποδοσφαιρικό στερέωμα με αρκετούς ποδοσφαιρόφιλους να διατείνονται ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σταρ που αντίκρισε ποτέ η στρογγυλή θεά. Ο άνθρωπος που έκανε τον Άγιαξ ομάδα-θρύλο τόσο της Ολλανδίας όσο και της Ευρώπης, ενσάρκωσε απόλυτα πετυχημένα το ποδοσφαιρικό μοντέλο, ονόματι total football και έθεσε τις βάσεις για τον εντυπωσιακό σύγχρονο τρόπο παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα, στο οποίο παρατηρείται το πάντρεμα του Ολλανδικού και του Ισπανικού μοντέλου ποδοσφαίρου. Τρεις μήνες πριν φύγει από την ζωή και συγκεκριμένα στις 22 Οκτωβρίου του 2015 είχε γίνει γνωστό ότι ο Κρόιφ έδινε μάχη με τον καρκίνο στους πνεύμονες, την οποία εν τέλει δεν μπόρεσε να ξεπεράσει καταλήγοντας λίγους μήνες αργότερα. Τόσο ο ίδιος όσο και οι γιατροί έδωσαν συγκινητική μάχη για την αντιμετώπιση αυτής της καταραμένης νόσου αλλά δεν τα κατάφεραν και ο επονομαζόμενος «ιπτάμενος» Ολλανδός δεν κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή με το ποδόσφαιρο να χάνει έναν σταρ που όμοιό του δύσκολα θα ξανασυναντήσει.
Στις 24 Μαρτίου του 2016 ο σπουδαίος Κρόιφ σε ηλικία 68 ετών ο ιπτάμενος Ολλανδρός και θρύλος του ποδοσφαίρου, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του άρρηκτα με τον Άγιαξ, την Μπαρτσελόνα και την Εθνική Ολλανδίας άφησε την τελευταία του πνοή σκορπίζοντας απέραντη θλίψη στους απανταχού λάτρεις του ποδοσφαίρου. Επίσης αγωνίστηκε στην Φέγενορντ, στην Λεβάντε και δύο συλλόγους της Αμερικής του Λος Άντζελες Άζτεκς καθώς και την Ουάσινγκτον Ντίπλοματς αλλά το πέρασμά του από τον Άγιαξ και την Μπαρτσελόνα ήταν αυτό που τον καθιστά μέχρι και σήμερα έναν από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν ποτέ από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα.
«Με θλίψη ανακοινώνουμε πως ο Γιόχαν Κρόιφ (68) έφυγε από τη ζωή, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του, μετά από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο, στη Βαρκελώνη, στις 24 Μαρτίου. Σας παρακαλούμε να σεβαστείτε την οικογένειά του σε αυτές τις δύσκολες ώρες». Αυτή ήταν η λιτή αλλά γεμάτη νόημα ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια του Κρόιφ γνωστοποιώντας την δυσάρεστη είδηση του θανάτου του.
Η καριέρα του Γιόχαν Κρόιφ
Γεννημένος στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας ο Γιόχαν Κρόιφ ήταν αναπόφευκτο να αρχίσει την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία από τον Άγιαξ, τον σπουδαιότερο Ολλανδικό ποδοσφαιρικό σύλλογο. Το σπίτι εξάλλου στο οποίο και διέμενε απείχε ελάχιστα χιλιόμετρα από το γήπεδο του «Αίαντα» και έτσι το 1959 σηματοδοτείται η ένταξή του στις ακαδημίες του Άγιαξ. Μέχρι το 1964 η ποδοσφαιρική αυτή ιδιοφυία αγωνίζεται στην ομάδα νέων του Ολλανδικού ποδοσφαιρικού συλλόγου κατακτώντας μάλιστα και ένα πρωτάθλημα νέων. Σε αυτά τα επτά χρόνια που αγωνίστηκε στην ομάδα νέων του «Αίαντα» ο Κρόιφ ήταν όαση για τους φιλάθλους του συλλόγου κάνοντας αισθητή την παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο. Ξεδίπλωσε το πλούσιο ταλέντο και όλοι άρχισαν να βλέπουν ένα νέο ποδοσφαιρικό αστέρι να βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Το 1964 προάγεται στην πρώτη ομάδα του Άγιαξ
Ως επιστέγασμα των εντυπωσιακών του εμφανίσεων με την ομάδα νέων το 1964 πραγματοποιεί την παρθενική του εμφάνιση με την πρώτη ομάδα του «Αίαντα» βρίσκοντας μάλιστα δίχτυα στο πρώτο του ματς, γεγονός το οποίο αναντίρρητα του ανεβάζει την ψυχολογία στα ύψη με άπαντες στις τάξεις του Ολλανδικού συλλόγου να πλέκουν το εγκώμιό του.
Ο Κρόιφ αγωνιζόταν ως κεντρικός επιθετικός αλλά δεν ήταν και λίγες οι φορές, κατά τις οποίες μετακινούνταν είτε στο δεξί είτε στο αριστερό άκρο της επίθεσης και με όπλα την εξαιρετική του τεχνική κατάρτιση αλλά και την ταχύτητά του προκαλούσε αρκετά ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες αποτελώντας δύσκολη λεία και ένα δυσκολοκατάβλητο αντίπαλο. Ο απολογισμός της πρώτης του χρονιά στην πρώτη ομάδα του Άγιαξ ήταν 4 γκολ σε 10 συνολικά εμφανίσεις. Παρά την πολύ καλή πρώτη του χρονία με τα χρώματα του συλλόγου ο Αίαντας ολοκλήρωσε την σεζόν στην 13η θέση με την σεζόν 1964-1965 να αποτελεί την χειρότερη θέση που τερματίζει ο σύλλογος από την μέρα ίδρυσης του Ολλανδικού ποδοσφαίρου.
Η συνεργασία του με τον Μίχελς εφαλτήριο για την αγωνιστική του έκρηξη
Την επόμενη σεζόν ο Κρόιφ είναι ασταμάτητος και πραγματοποιεί μια εξαιρετική από άποψη απόδοσης αλλά ατομικών επιτευγμάτων αγωνιστική σεζόν. Στο τιμόνι του συλλόγου κάθεται ο Ρίνους Μίχελς, ο οποίος μέχρι και σήμερα αποτελεί μια από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες, οι οποίες κάθισαν στον πάγκο του συλλόγου. Ο Μίχελς από την πρώτη του μέρα στον σύλλογο βλέπει το απαράμιλλο ταλέντο του Κρόιφ και του δίνει από την πρώτη αναμέτρηση της σεζόν φανέλα βασικού με τον σπουδαίο Ολλανδό να δικαιώνει 100% τον προπονητή του γι’ αυτή του την απόφαση. Προς επίρρωση αυτού ο Άγιαξ αναδεικνύεται στο τέλος της σεζόν πρωταθλητής Ολλανδίας με τον Κρόιφ να είναι εκ των βασικών συντελεστών αυτής της επιτυχίας του Ολλανδικού συλλόγου. Ο ιπτάμενος Ολλανδός έκανε την διαφορά για τον Άγιαξ με την ολλανδική ομάδα να παραμένει επί 16 συνεχόμενους αγώνες αήττητη και τον ίδιο να σημειώνει 25 γκολ σε 23 αναμετρήσεις όντας μόλις 18 ετών με το τεχνικό επιτελείο αλλά και τους φιλάθλους του συλλόγου να βλέπουν ένα νέο αστέρι να λάμπει μπροστά στα μάτια τους. Όπως είναι απόλυτα εύλογο οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του Κρόιφ με την φανέλα του Άγιαξ δεν πέρασαν επ’ ουδενί απαρατήρητες από το προπονητικό επιτελείο της Εθνικής Ολλανδίας με τον τρομέρο 18χρονό τότε Ολλανδό να κερδίζει δικαιωματικά μια θέση στην εθνική της χώρας του, με την οποία στα επόμενα χρόνια θα γράψει ιστορία.
Τα καλύτερα ωστόσο δεν είχαν έρθει ακόμα για τον Γιόχαν Κρόιφ με την επόμενη σεζόν (1966-1967) να είναι με διαφορά η κορυφαία από άποψη ατομικών επιδόσεων για τον σπουδαίο Ολλανδό κατά την διάρκεια της θητείας του στον Ολλανδικό αυτό ποδοσφαιρικό κολοσσό. Ο ιπτάμενος Ολλανδός πετυχαίνει 33 γκολ και ανακηρύσσεται στον πρώτο σκόρερ της Eredivisie και στέκεται αρωγός στο νταμπλ( Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ολλανδίας) του «Αίαντα». Ο Κρόιφ δίνει μοναδικές παραστάσεις ενώπιον των φιλάθλων του Άγιαξ και γίνεται ο ηγέτης εντός αγωνιστικών χώρου για τον σύλλογο και ενώ διανύει μόλις το 20ο έτος της ηλικίας, ευρισκόμενος μονάχα στην αρχή της λαμπρής ποδοσφαιρικής του καριέρας.
Οι ατομικές του επιδόσεις προκαλούν ίλιγγο και οι διακρίσεις του συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Τόσο το 1971 όσο και το 1973 ο Κρόιφ αναδεικνύεται κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης με τον Ολλανδό να είναι σταθερά εντυπωσιακός και να οδηγεί τον Άγιαξ στην ελίτ του Ολλανδικού αλλά και ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι.
Μια νέα σελίδα ανοίγεται στην καριέρα του με την μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα
Έπειτα από την πολυετή παρουσία του στον Αίαντα με τον οποίο κατέκτησε τα πάντα στο διάβα του ο 26χρονός πλέον Κρόιφ αποφασίζει να αποχωρήσει από τον ολλανδικό σύλλογο και να αποδεχτεί την δελεαστική πρόταση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που κατέθεσε για την απόκτησή του η Μπαρτσελόνα. Με το καλημέρα ο Κρόιφ κάνει αισθητή την παρουσία του στους «μπλαουγκράνα» συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Primera Division την αγωνιστική σεζόν 1973-1974. Ενόσω αγωνιζόταν στους Καταλανούς ο Κρόιφ προσέθεσε στο πλούσιο παλμαρέ του την δεύτερη από τις τρεις συνολικά Χρυσές Μπάλες της καριέρας του. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι έδωσε στον γιο του καταλανικό όνομα (Τζόρντι) τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στους φιλάθλους της ομάδας. Η Μπαρτσελόνα επιστρέφει στο έβερεστ του ισπανικού ποδοσφαίρου έπειτα από πολλά χρόνια ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την εν λόγω σεζόν σκορπάει στους πέντε ανέμους (5-0) την Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Κρόιφ σαγηνεύει και τις προσεχείς αγωνιστικές σεζόν το φίλαθλο κοινό της Μπαρτσελόνα και γενικά του Ισπανικού ποδοσφαίρου αλλά αυτό δεν στέκεται αρκετό για να συνεχίσει να γνωρίζει επιτυχίες ο σύλλογος. Προς επίρρωση αυτού η Μπαρτσελόνα κατακτά τα επόμενα χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων ο Κρόιφ βρίσκεται στις τάξεις του συλλόγυο μονάχα το Κύπελλο Ισπανίας το 1978. Το 1978 αποχωρεί από την Μπαρτσελόνα ρίχνοντας τίτλους τέλους της πενταετούς του θητείας στον σύλλογο ενώ την ίδια χρονιά δεν αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την φανέλα της Εθνικής Ολλανδίας.
Ο Κρόιφ κάνει πράματα και θαύματα και με την Εθνική Ολλανδίας
Πέραν από συλλογικό επίπεδο όπου ο Κρόιφ διέπρεψε αγωνιζόμενος με την φανέλα τόσο του Άγιαξ όσο και της Μπαρτσελόνα, ο «ιπτάμενος» Ολλανδός έκανε πράματα και θαύματα και με την πορτοκαλί φανέλα της Εθνικής Ολλανδίας. Φορώντας το Νο14 στην πλάτη, αριθμός που ελέω των επιτευγμάτων παραπέμπει στον ποδοσφαιρικό κόσμο στο όνομά του, ο Κρόιφ διέπρεψε με τους οράνιε. Στο Μουντιάλ του 1974 η Εθνική Ολλανδίας σημείωσε συνολικά 15 γκολ, όλα εκ των οποίων είτε άρχισαν είτε τελείωσαν με πρωταγωνιστή τον αρχηγό της ομάδας. Οι φίλαθλοι της Εθνικής Ολλανδίας έβλεπαν με τα ίδια τους τα μάτια τον Κρόιφ να «οργώνει» το γήπεδο, κάνοντας σπαράλια τις αντίπαλες ομάδες χαρίζοντας απλόχερα στους ποδοσφαιρόφιλους ολόκληρου του πλανήτη στιγμές μοναδικού κάλλους και μαγείας. Παρά τις μυθικές του εμφανίσεις η Εθνική Ολλανδίας δεν κατόρθωσε να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Μολονότι οι «οράνιε» έφτασαν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης παραδόθηκαν στην ανωτερότητα της Δυτικής Γερμανίας, η οποία είχε στις τάξεις δύο ακόμα σπουδαίους ποδοσφαιρικούς αστέρες που συμπίπτουν χρονικά με την περίοδο ακμής της καριέρας του Κρόιφ, τους Φράντς Μπεκενμπάουερ και Γκέρντ Μίλερ.
Η ιστορία πίσω από τον αριθμό 14
Ο Γιόχαν Κρόιφ, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν ποτέ από τα ευρωπαϊκά γήπεδα μεταξύ των άλλων εισήγαγε και μια καινοτομία. Αυτή ήταν η φανέλα με τον αριθμό 14. Την εποχή που ο Κρόιφ μεγαλουργούσε στα ευρωπαϊκά γήπεδα τα νούμερα στις φάνελες των ποδοσφαιριστών της τότε εποχής δεν ήταν προσωπικά. Τα νούμερα από το 1 έως το 11 χρησιμοποιούνταν από κάθε βασικό ποδοσφαιριστή πριν την έναρξη του εκάστοτε αγώνα. Οι αναπληρωματικοί χρησιμοποιούσαν τα νούμερα από το 12 έως το 16. Οι αριθμοί έφταναν μέχρι το 16, καθώς κάθε ομάδα είχε δεκαέξι συνολικά ποδοσφαιριστές στην σύνθεσή της στο πλαίσιο κάθε αναμέτρησης, την οποία έδινε και όχι μέχρι το 18, αριθμός που παραπέμπει στους 18 ποδοσφαιριστές που συναποτελούν την σύνθεση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας.
Το αρχικό νούμερο, το οποίο φορούσε στην φανέλα ο φοβερός και τρομερός Ολλανδός ήταν το 9. Κατά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 1970-1971 ο Κρόιφ τραυματίζεται σοβαρά και μένει εκτός δράσης μέχρι την 30η Οκτώβρη. Η επιστροφή του συμπίπτει με την παρουσία στην ομάδα του Άγιαξ του Γκέρι Μιούρεν, ο οποίος φορούσε την φάνελα με το νούμερο 9. Μοιραία ο Κρόιφ αναγκάζεται και παίρνει την φανέλα με το νούμερο 14 και έκτοτε μέχρι το τέλος της εντυπωσιακής του ποδοσφαιρικής σταδιοδρομίας δεν θα το αποχωριστεί ποτέ. Πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι απογοητεύτηκαν με την απόφαση του Κρόιφ αλλά προϊόντος του χρόνου συνήθισαν στην ιδέα αυτή και η συνέχεια είναι γνωστή με τον Ολλανδό να χαρίζει στους λάτρεις της στρογγυλής θεάς απαράμιλλης ομορφιάς εμφανίσεις.
Καλοκαίρι 1978: Ο 31χρονός Κρόιφ δηλώνει ότι ‘’κρεμάει’’ τα παπούτσια του
Καλοκαίρι του 1978 και ο 31χρονός τότε Γιόχαν Κρόιφ ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση σοκάροντας τους απανταχού λάτρεις της στρογγυλής θεάς. Στις 27 Μαϊου του 1978 η Μπαρτσελόνα επικρατεί με 3-1 του Άγιαξ με τον Κρόιφ να δίνει την τελευταία του ποδοσφαιρική παράσταση μπροστά στο φίλαθλο κοινό των «μπλαουγκράνα». Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 Νοεμβρίου του 1978 λαμβάνει χώρα ένας αποχαιρετιστήριος ουσιαστικά αγώνας με πρωτοβουλία του Άγιαξ με τον Αίαντα να θέλει να τιμήσει τον Κρόιφ για τις πολύτιμη συνεισφορά του στον σύλλογο με τον ιπτάμενο Ολλανδό να έχει σημαντικό μερίδιο στην αυτοκρατορία που δημιούργησε επί της θητείας του στον σύλλογο ο Αίαντας τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο Άγιαξ αντιμετώπισε την Μπάγερν Μονάχου σε αυτό τον αγώνα προς τιμήν των υπηρεσιών του Κρόιφ στον Ολλανδικό σύλλογο. Στα αμιγώς αγωνιστικά η Μπάγερν Μονάχου διέσυρε με 0-8 τον Αίαντα με τον Κρόιφ μετά την επίτευξη του ογδόου τέρματος να αποχωρεί από το γήπεδο. παρόλο που ο αγώνας δεν είχε επίσημο αλλά τιμητικό χαρακτήρα το γεγονός αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το ότι αυτή η ήττα είναι η μεγαλύτερη του Γιόχαν Κρόιφ σε ολόκληρη την καριέρα του.
Ο Κρόιφ επανέρχεται στην δράση αλλά η καριέρα του έχει πτωτική πορεία
Τελικά ο Κρόιφ προς καλό των φίλων της στρογγυλής θεάς επέστρεψε στην αγωνιστική δράση και το 1979 ο ιπτάμενος Ολλανδός πραγματοποιεί το υπερατλαντικό ταξίδι για λογαριασμό της Λος Άντζελες Άζτεκς. Στον σύλλογο αυτό της Αμερικής παραμένει για μια σεζόν και συγκεκριμένα την αγωνιστική περίοδο 1979-1980 ενώ την επόμενη σεζόν δηλαδή 1980-1081 παραμένει στις ΗΠΑ αγωνιζόμενος αυτή την φορά με την φανέλα της Ουάσινγκτον Ντίπλοματς. Το 1981 μετά από το διετές πέρασμά του από την Αμερική ο Κρόιφ επιστρέφει επί ευρωπαϊκού εδάφους και συγκεκριμένα σε γνώριμα λημέρια. Ο σπουδαίος αστέρας του βασιλιά των σπόρ ονόματι Γιόχαν Κρόιφ αποφασίζει να συνεχίσει την καριέρα του στην Λεβάντε με την οποία αγωνίζεται σε 10 συνολικά αναμετρήσεις. Από το 1981 έως το 1983 επιστρέφει στην ομάδα με την οποία έκανε ποδοσφαιρικά όργια, τον Άγιαξ δηλαδή. Την σεζόν 1982-1983 ο σύλλογος στέφεται για μια ακόμα φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ολλανδίας. Η επίθεση του Αίαντα πετούσε φωτιές με την ολλανδικό σύλλογο να κλείνει την σεζόν πετυχαίνοντας 117 τέρματα με παθητικό μόλις 42! Η επόμενη σεζόν (1983-1984 βρίσκει τον 37χρονό πλέον αλλά ακόμα εξαιρετικό με την μπάλα στα πόδια Κρόιφ στην Φέγενορντ. Παρά τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν και οδήγησαν την καριέρα του στην δύση της ο ιπτάμενος Ολλανδός με την φανέλα της Φέγενονρντ σημειώνει σε 33 συνολικά αγώνες 11 γκολ και αναδεικνύεται και κορυφαίος παίκτης του Ολλανδικού πρωταθλήματος για Πέμπτη φορά κατά την διάρκεια της λαμπρής καριέρας του διαδραματίζοντας πρωταρχικό ρόλο στο να ανακηρυχθεί ο σύλλογος πρωταθλητής και κυπελλούχος Ολλανδίας ρίχνοντας από την κορυφή την πρώην ομάδα και μεγάλη αγάπη του Κρόιφ, Άγιαξ.
Ο ιπτάμενος Ολλανδός αποσύρεται από την ενεργό δράση και γίνεται προπονητής
Μετά την αποχώρηση από τους αγωνιστικούς χώρου όπου έκανε πράματα και θαύματα επί 20 συναπτά έτη αγωνιζόμενος στο υψηλότερο επίπεδο ο Γιόχαν Κρόιφ συνέχισε την ενασχόληση του με την στρογγυλή θεά υπό την προπονητική ιδιότητα. Το 1986 αναλαμβάνει τον Άγιαξ, την ομάδα με την οποία κατέκτησε ουκ ολίγα ατομικά βραβεία αλλά και τίτλους, αγαπήθηκε όσο λίγοι ποδοσφαιριστές του συλλόγου. Στον Αίαντα παρέμεινε έως το 1988 και σε αυτά τα δύο χρόνια που βρέθηκε στο τιμόνι του σπουδαιότερου και διασημότερου Ολλανδικού ποδοσφαιρικού κλαμπ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1987. Ο Άγιαξ με τον Κρόιφ προπονητή επιβλήθηκε με 1-0 της Λοκομοτίβ Λειψία χάρη σε τέρμα, το οποίο σημείωσε στο 20ο λεπτό της συνάντησης ο θρύλος της Ολλανδικής ομάδας αλλά και της Εθνικής Ολλανδίας Μάρκο Φαν Μπάστεν.
Στην συνέχεια ο Κρόιφ ανέλαβε τα ηνία της Μπαρτσελόνα και όπως και με τον Άγιαξ έτσι και με τους «μπλαουγκράνα» ο ιπτάμενος Ολλανδός ανέλαβε τα ηνία ομάδας με την φανέλα της οποίας μεγαλούργησε ως ποδοσφαιριστής της. Στο τιμόνι της Μπαρτσελόνα παρέμεινε από το 1988 έως το 1996 με το πέρασμά του εκ του αποτελέσματος να κρίνεται απόλυτα επιτυχημένο. Ο απολογισμός του Κρόιφ ως προπονητής των Καταλανών είναι: 4 πρωταθλήματα Ισπανίας (1991, 1992, 1993, 1994) , 1 Κύπελλο Ισπανίας( 1990), 3 Σούπερ Καπ Ισπανίας ( 1991, 1992, 1993) , 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1989) και 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (1992). Το 1989 η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων επικρατώντας στον τελικό με 2-0 της Σαμπντόρια. Τα τέρματα της ομάδας του Γιόχαν Κρόιφ στον τελικό εκείνης της αγωνιστικής περιόδου σημείωσαν στο 4ο και στο 79ο λεπτό της συνάντησης οι Τζούλιο Σαλίνας και Λόπεζ Ρεκάρτε αντίστοιχα. Τρία χρόνια αργότερα η Μπαρτσελόνα με αρχιτέκτονα τον Κρόιφ κατέκτησε αυτή την φορά το Κύπελλο Πρωταθλητριών επικρατώντας στον τελικό πάλι της Σαμπντόρια με «χρυσό» σκόρερ τον Ρόναλντ Κούμαν στο 111’ με την ιταλική ομάδα να προβάλλει σθεναρή αντίσταση και να παραδίδεται στην ανωτερότητα των «μπλαουγκράνα» στην παράταση.
Από όλα τα παραπάνω είναι αντιληπτό ότι ο Κρόιφ μεγαλούργησε ως ποδοσφαιριστής τόσο με τον Άγιαξ, την Μπαρτσελόνα αλλά και την Εθνική Ολλανδίας ενώ διέγραψε και αξιόλογη πορεία ως προπονητής του Αίαντα αλλά και των «μπλαουγκράνα». Ο ιπτάμενος Ολλανδός έκανε τους ποδοσφαιρόφιλους να στάζουν μέλι στο όνομά του ενώ ουδέποτε έδωσε δικαιώματα με την συμπεριφορά τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου για κακοπροαίρετη κριτική. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιρικό αστέρα με όλη την σημασία της λέξεως που θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Ο τεράστιος αυτός ποδοσφαιριστής απέδωσε αριστουργηματικά το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, εμφυσώντας τις αρχές του και στους συλλόγους τους οποίους προπόνησε ανοίγοντας μια νέα σελίδα στον βασιλιά των σπορ. Ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη στους απανταχού λάτρεις του ποδοσφαίρου, οι οποίοι είχαν την τύχη να τον θαυμάσουν όσο βρισκόταν εν ζωή και να δουν εξ ιδίοις όμμασι τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις. Οι νεότερες γενιές ποδοσφαιρόφιλων δεν είχαν την τύχη να δουν από κοντά τα επιτεύγματα του φοβερού και τρομερού Ολλανδού. Παρόλα αυτά τα χιλιάδες βίντεο που κυκλοφορούν στα social media τους δίνουν την μοναδική ευκαιρία έστω και μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή να θαυμάσουν αυτό τον ποδοσφαιρικό σταρ.
Στην παρακάτω λίστα παρατίθενται οι τίτλοι που ο Γιόχαν Κρόιφ προσέθεσε στο πλούσιο παλμαρέ του τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής.
Άγιαξ
Πρωτάθλημα Ολλανδίας (8)
- 1966 , 1967 , 1968 , 1970 , 1972 , 1973 , 1982 , 1983
Κύπελλο Ολλανδίας (5)
- 1967 , 1970 , 1971 , 1972 , 1983
Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (3)
- 1971 , 1972 , 1973
Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2)
- 1972 , 1973
Διηπειρωτικό Κύπελλο (1)
Μπαρτσελόνα
- 1972 Πρωτάθλημα Ισπανίας (1)
- 1974
Κύπελλο Ισπανίας (1)
Φέγενορντ
1978 Πρωτάθλημα Ολλανδίας (1)
- 1984 Κύπελλο Ολλανδίας (1)
Τίτλοι ως προπονητής
Άγιαξ
1987 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1)
Μπαρτσελόνα
Πρωτάθλημα Ισπανίας (4)
- 1991 , 1992 , 1993 , 1994
Κύπελλο Ισπανίας (1)
- 1990
Σούπερ Καπ Ισπανίας
- 1991 , 1992 , 1993
- 1989 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1)
- 1992 Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (1)
Πέρα από την παραπάνω μακρά λίστα με τις συλλογικές του διακρίσεις υπάρχει και μια άλλη, στην οποία περιλαμβάνονται οι ατομικές διακρίσεις του Κρόιφ με τον ιπτάμενο Ολλανδό να βραβεύεται αρκετές φορές ως ποδοσφαιρίστης για τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις εντός αγωνιστικού χώρου. Επιπλέον, ο ιπτάμενος Ολλανδός έχει στο βιογραφικό και αρκετά ατομικά βραβεία για την σπουδαία προπονητική του σταδιοδρομία.
Ατομικές διακρίσεις
Ποδοσφαιριστής
Χρυσή Μπάλα : 1971 , 1973 , 1974 . Τρίτη θέση : 1975
Ολλανδός ποδοσφαιριστής της χρονιάς : 1968, 1972, 1984
Ολλανδός αθλητής της χρονιάς : 1973, 1974
Παγκόσμιο Κύπελλο της ΦΙΦΑ Χρυσή Μπάλα : 1974
IOC Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της σεζόν: 1970/71, 1972/73
Βραβείο Don Balon : 1977, 1978
Βορειοαμερικανική ποδοσφαιρική ένωση MVP : 1979
ΦΙΦΑ Καλύτερη ομάδα Παγκοσμίου Κυπέλλου : 1994
ΦΙΦΑ Ομάδα όνειρο των Παγκοσμίων Κυπέλλων : 2002
Παγκόσμια ομάδα του 20ου αιώνα
Οι καλύτεροι XI του περιοδικού World Soccer όλων των εποχών : 2013
World Soccer : Οι μεγαλύτεροι παίκτες του 20ου αιώνα : 3
France Football παίκτης του αιώνα : 3
IFFHS Ευρωπαίος Παίκτης του Αιώνα : 1
IFFHS Παίκτης του Αιώνα : 2
Προπονητής
Προπονητής Παγκόσμιου Διαγωνισμού της Χρονιάς : 1987
Βραβείο Don Balon για τον προπονητή της χρονιάς : 1991 , 1992
Onze d’Or για τον προπονητή της χρονιάς : 1991, 1992
Ευρωπαίος προπονητής της σεζόν : 1991-92
France Football : 4ος καλύτερος προπονητής όλων των εποχών: 2019